Over de Gelreband

 

In 1965 werd in het Gelderse Dieren de “Gelre Drumband” opgericht. Enkele later jaren werd de naam veranderd in “Drum- en showfanfare Gelreband”. Tegenwoordig bestaat de Gelreband uit 2 onderdelen. De drum-en showfanfare en een jeugdkorps.

Met een opvallend oranje/blauw uniform en een zeer gevarieerd repertoire, wordt het publiek telkens weer verrast tijdens optredens in binnen en buitenland, zoals streetparades, taptoes, bloemencorso’s, avondvierdaagsen en concerten. Naast de traditionele marsmuziek speelt de Gelreband onder andere latin, pop, jazz en koralen.
Binnen het korps worden de volgende instrumenten gespeeld: Trommel, grote trom, bekkens, trompet, bugel, althoorn, sopraan/alt/tenorsaxofoon, bariton, trombone en sousafoon.

De Gelreband staat onder muzikale leiding van dirigent Harald Franken, oud muzikant bij Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Zijn kennis en inspiratie hebben er toe geleid dat er naast de drum- en showfanfare een jeugdkorps is opgericht.

Het slagwerk staat onder leiding van Leendert-Jan Vogelaar, die tevens, samen met showinstructeur/tambour-maître Albert-Jan Posthuma, verantwoordelijk is voor de choreografie van de show.

Tijdens optredens is de leiding in handen van tambour-maîtres Albert-Jan Posthuma of Bart Herlaar.